Kilometervergoeding voor ZZP-ers


Hoe zit de reiskostenvergoeding voor ZZP-ers?

Om te beginnen is een zzp-er een ondernemer. Goed om je dit te realiseren. Je maakt dus aanspraak op andere rechten en plichten dan bijvoorbeeld een traditionele werknemer in loondienst. Een zzp-er is in de regel voor de belastingdienst een ondernemer, maar er zijn uitzonderingen. Zo is er bijvoorbeeld de freelancer. Voor de belastingdienst geen ondernemer, geen werknemer met een dienstbetrekking, maar wel iemand die inkomsten heeft uit werkzaamheden. Vraag je dus, voor je verder gaat, af tot welke categorie jij behoort. Op die manier is de kans op vervelende fouten (financieel vaak...) te voorkomen.


Als ZZP-er

De zzp-er is het veelal gewent om een gedegen kostenberekening te maken. Maken reiskosten of kilometervergoedingen hier dan ook deel van uit? Is de gereden kilometer voor een zzp-er ook onbelast? Veel vragen die zzp-ers met een significatie reistijd zich mogelijk afvragen. Heel lastig is het niet, maar je moet jezelf wel even de tijd geven hier overna te denken. Er zijn namelijk een aantal mogelijkheden om de reiskosten te verdisconteren. Dit kun je doen in je uurtarief, wat vaak opgebouwd is uit meerdere componenten. Risico is dat in een concurrentie positie mogelijk te duur bent voor de opdrachtgever. Je kunt de reiskosten ook buiten het uurtarief laten en apart factureren aan de opdrachtgever. Voordeel is dat dit inzichtelijk is voor beide partijen en er dus ook geen discussie kan ontstaan. Voor deze beide opties geldt dat er BTW gerekend moet worden over de kosten die je factureert. Je hoeft je in beide gevallen niet te houden aan het wettelijk bepaalde onbelaste maximum van 0,19 per gereden kilometer. Je bent namelijk een ondernemer en hebt sowieso geen recht op deze onbelaste gemaximeerde vergoeding per kilometer.

Zakelijke reiskosten

Reis je zakelijk met je auto om omzet voor je onderneming te realiseren? Dan zijn deze kosten aan te merken als zakelijke kosten. En deze kosten mag je dan weer verminderen op je omzet. Heb je een auto opgenomen in de onderneming? Dan geef je niet de kosten per gereden zakelijke kilometer op, maar geef je alle kosten op die gelden voor het gebruik van de auto. Denk daarbij ook vooral aan afschrijvingen, reparaties, keuringen, reclame uitingen, belastingen en verzekeringen en natuurlijk de gebruikte brandstof. Als je met je privé auto zakelijke kilometers gaat rijden ligt de vergoeding of verrekening net even wat anders. Je komt dan alweer snel op herkenbaar tarief uit van 0,19 cent per gereden zakelijke kilometer uit. Je kostenaftrek per gereden kilometer is dan dus slechts 0,19 cent. Hou daar rekening neem als je besluit in je onderneming veel kilometers te maken. Een berekening maken tussen gebruik van je privé auto of een auto uit de onderneming betalen is dan vaak ook snel gemaakt. Je financieeladviseur, accountant of belastingadviseur kan je hier natuurlijk ook alles over vertellen. Je bent zzp-er dus heb je, als het goed is, ook de neiging zaken zelf uit te willen zoeken. Niet voor niets staat de eerste "z" in zzp voor zelfstandige.